Reading Time: 2 minutes

 

Galbūt pastaruoju metu svarstote apie mitybos raciono keitimą ir net galvojate iš jo išbraukti mėsą, tačiau nesate tikri, ar tai tikrai racionalus sprendimas, o jeigu ir racionalus, tai tikriausiai kyla esminis klausimas: jeigu vis dėlto atsisakyčiau mėsos produktų, kuogi juos pakeisti? Toliau straipsnyje pateiksime informaciją apie tai, kas yra vegetarizmas ir koks galėtų būti pagrindinis mėsos pakaitalas, kuris maistinėmis medžiagomis prilygtų gyvūno mėsai.

 

Kas yra vegetarizmas

 

Vegetarizmas – tai toks mitybos racionas, kuriame nėra naudojami mėsos produktai. Yra du pagrindiniai nusistovėję vegetarų tipai – radikalūs ir nuosaikūs. Radikalūs vegetarai griežtai atsisako vartoti bet kokios rūšies mėsą, įskaitant paukštieną, žuvį ir vėžiagyvius. Taip pat jie vengia valgyti iš gyvūnų gautus produktus – kiaušinius, medų ar pieno gaminius. Nuosaikūs vegetarai, leidžia sau valgyti kiaušinius, kartais kai kuriuos žuvies bei pieno produktus, tačiau griežtai atsisako gyvulinės kilmės mėsos.

 

Kodėl verta tapti vegetaru

 

Moksliškai yra nustatyta, kad teisingai subalansuotas mitybos racionas, kuriame nėra gyvūnų mėsos, gali visiškai patenkinti žmogaus maistinius poreikius. Atlikti įvairūs tyrimai dėl poveikio žmogaus organizmui, kai šis maistines medžiagas gauna ne iš mėsos produktų, parodė, kad toks mitybos būdas pagerina bendrą žmogaus savijautą, sumažina kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat sumažina kraujagyslių bei širdies ligų riziką. Nevalgant mėsos natūraliai susireguliuoja žmogaus kūno masė. Atlikti tyrimai taip pat parodė, kad daugeliu atveju mėsos nevalgantis žmogus gyvena 1-5 metais ilgiau už gausiai mėsą valgantį žmogų.

 

Mėsos pakaitalas – soja

 

Visi tie, kurie atsisakė gyvulinės kilmės mėsos, į savo mitybos racioną turi įtraukti tuos maisto produktus, kuriuose yra gausu gyvūnų mėsoje aptinkamų maistinių medžiagų, t. y. baltymų, vitaminų ir mineralų. Vienas iš tokių produktų yra sojų pupelės. Sojų pupelėse yra gausu aminorūgščių, baltymų, fermentų, fosforo druskų, kalio, riebalų bei vitaminų A, B, D.

 

Maistui yra naudojami tiek sojų daigai, tiek sojų pupelės. Sojų pupelės yra valgomos išvirtos, kaip galutinis produktas, arba iš jų yra gaminami kiti maisto produktai, tokie kaip sojų pienas, sojų jogurtas, sojų varškė, sojų sūris, juba, sojų pasta, sojų padažas, natto, tempe, sojų mėsa, sojų išspaudos ir kiti. Toliau trumpai aptarsime keletą iš šių produktų.

 

Sojų pienas yra gaminamas iš vandenyje išspaustų žalių sojų pupelių sulčių. Šį pieną galima gerti šviežią arba iš jo gaminti kitus produktus.

 

Sojų jogurtas yra gamintas iš sojų pieno, kuris yra fermentuojamas specialiomis bakterijomis. Į jogurtą įmaišius įvairių vaisių ar uogų yra gaunamas į tradicinį pieno jogurtą panašus gaminys.

 

Sojų varškė, arba tofu, yra gaminama iš maistine rūgštimi sutraukto sojų pieno. Tiek savo išvaizda, tiek skoniu sojų varškė primena tradicinę varškę. Iš tofu galima pagaminti daugybę patiekalų. Štai tofu receptai.

 

Juba – tai nuo pakaitinto sojų pieno nugriebta baltyminga plėvelė. Ji valgoma šviežia arba sudžiovinama, kad užsikonservuotų.

 

Sojos mėsa – tai iš sojos miltų pagamintas ir sudžiovintas sojos produktas. Sojų mėsa dažnai naudojama kaip alternatyva gyvūnų mėsai.