Pagal išvaizdą atrodo, kad tarp torto ir pyrago nėra jokio skirtumo, tačiau, nors jie ir yra labai panašūs, yra keletas šių dviejų gurmaniškų desertų skiriamųjų bruožų, dėl kurių jie tampa skirtingais desertų tipais.
Desertinis pyragas yra saldus maistas, kurio ingredientai paprastai yra iškepami, o paskui papuošiami. Pyragai valgomi ypatingomis progomis, tokioms kaip gimtadieniai, vestuvės ir kitos įvairios šventės. Pyragų yra įvairių formų ir dydžių, jei yra įvairiai puošiami bei juose gali būti įvairūs įdarai, pavyzdžiui, vaisiai, šokoladas ar želė. Populiariausi pyragų skoniai yra šie: šokoladinis, obuolių ir morkų pyragas.
Tortai pagal apibrėžimą yra yra pyragų rūšis. Juos gaminant yra naudojami kokybiškesni ingredientai nei pyragams ir dėl to tortų kaina paprastai būna didesnė. Torto vardas yra kilęs iš vokiško žodžio „torte“, reiškiančio pyragą. Tortas – tai europietiškas desertas ir dauguma žinomų torto receptų yra kilę būtent iš Vokietijos ar kitų Europos valstybių. Vieni iš populiariausių torto skonių yra šokoladinis, šokoladinių putėsių, medaus tortas ar šokoladinis tortas su lazdyno riešutais.
Ingredientų skirtumas
Pyragas nuo torto skiriasi ingredientų sudėtimi. Dažniausiai pasitaikantys tradicinio pyrago ingredientai yra miltai, kiaušiniai ir cukrus. Gaminant tortą yra raginama nenaudoti miltų, o vietoje jų naudoti maltus riešutus arba duonos trupinius. Toks ingredientų kitoniškumas, tortui suteikia specifinę tekstūrą ir skonį.
Dydžio skirtumas
Kadangi gaminant pyragus yra naudojami miltai ir kepimo milteliai, kepimo metu pyragai iškyla. Dėl šios priežasties jie yra aukštesni už tortus. Pyragų aukštis siekia apie 10 cm. Jeigu yra kelių aukštų pyragas, jis gali būti ir aukštesnis. Savo ruožtu tortai už pyragus beveik visuomet būna žemesni. Vidutiniškai jų aukštis siekia nuo 5 iki 10 centimetrų net tada, kai tortas yra kelių sluoksnių.
Kepimo ir dekoravimo skirtumai
Pyragas priklausomai nuo to, kokio nori jo kepėjas, gali būti iškepamas beveik bet kokios formos, spalvos ir dydžio. Bet, kad ir kokios formos, spalvos ar dydžio pyragas būtų iškeptas, jo išvaizdai nusakyti labiausiai tinkamas žodis yra „mielas“. Tortai, kaip taisyklė, dažniausiai yra gaminami apvalūs ir visų jų forma yra beveik visada vienoda. Tortų išvaizda skirtingai nuo pyragų yra įmantri ir elegantiška. Tortų viršus yra puošiamas šerkšnu, glazūra, kremu ar riešutais. Kol tortas yra dekoruojamas, jo pyrago dalis dažniausiai yra išmirkoma sirupe ar likeryje, kad įgautų drėgną tekstūrą.
Obuolių pyragas ir šokoladinis tortas
Tam, kad būtų lengviau atskirti pyragą nuo torto, būtų galima užduoti klausimą, kuris pyragas ir kuris tortas skonio, formos ir dydžio atžvilgiu galėtų atstovauti visus pyragus ir tortus.
Vienas populiariausių pyragų pasaulyje yra obuolių pyragas. Pagrindinis jo ingredientas yra obuoliai. Šį pyragą yra pakankamai paprasta pagaminti, o jo išvaizda gali nusakyti visiems pyragams būdingą tipišką išvaizdą. Vienas iš populiariausių tortų, be jokios abejonės, yra šokoladinis tortas. Šokoladas yra desertų karalius, todėl būtent iš jo pagamintas tortas turėtų būti numeris vienas ir atstovauti visus tortus.